Djed Božićnjak je od ranih jutarnjih sati krenuo put dobre djece, a gdje se trenutno nalazi, već tradicionalno, možete pratiti zahvaljujući Sjevernoameričkom zapovjedništvu za protuzračnu obranu (NORAD) koji već više od 60 godina prati najveselijeg i najiščekivanijeg Djedicu.

Prosinac je mnogima najljepše doba u godini, a mališani se ipak najviše raduju dolasku Djeda Mraza koji, uz pomoć svojih sobova i vilenjaka, nosi pregršt poklona. Prije njegovog dolaska na Božić, djeca i odrasli mogu pratiti kojim putevima ide, koliko brzo obilazi kuće i kada će otprilike posjetiti državu i grad u kojima se nalaze.

Oko 1500 volontera smješteno je u Sjevernoameričkoj zračnoj obrani (NORAD) kako bi i ove godine održali božićnu tradiciju i razgovarali s djecom iz cijelog svijeta koja prate put Djeda Mraza. 2004. godine i Google je pokrenuo vlastiti mehanizam pomoću kojeg mališani i roditelji mogu pratiti putovanje veselog Djedice.

S cjelokupnim putem od otprilike 480 800 200 kilometara Djed Mraz mora se kretati jako brzo, a iz NORAD-a procjenjuju kako putuje čak 2890 kilometara u sekundi! Također, Djed Mraz mora posjetiti 390 000 domova u minuti kako bi stigao svima isporučiti darove, a sveukupno mora proći 75 milijuna kuća tijekom cijele božićne noći.

Internetsku stranicu NORAD-a na kojoj se bilježi svaki korak Djeda Božićnjaka svake godine pogleda 15-ak milijuna ljudi iz više od 200 zemalja svijeta. Tradicija praćenja Djeda Božićnjaka započela je 1955. kada je robna kuća u Colorado Springsu objavila pogrešni telefonski broj Sjevernog pola u novinskom oglasu. Telefon je zazvonio u sjedištu NORAD-a i s jedne je strane bila mala djevojčica, a s druge pukovnik Harry Shoup. Kad je shvatio razlog poziva američki časnik uvjerio je zabrinutu djevojčicu da je Djed Božićnjak na putu, a kad se povećao broj djece koja su nazivala objavljeni broj, zapovjedništvo je dodalo novu zadaću svojoj misiji.

Instagram