Božić je tu, a pisma Djedu Božićnjaku već su napisana, zapečaćena i poslana. Osim direktno na Sjeverni pol, mnoga od njih pristigla su i u poštanski sandučić na Bajci na Bosutu gdje se smjestila kućica omiljenog dječjeg bradonje. Probudili smo ga iz popodnevnog spavanja i doznali što su to vinkovački mališani poželjeli ove godine dobiti pod borom.

Male i velike želje, stihovi i pjesmice te šareni crteži svakodnevno preplavljuju mali crveni sandučić Djeda Božićnjaka. Vilenjaci ih zaprimaju na Sjevernom polu i čine sve kako bi pomogli Djedici da u božićnoj noći bezbrižno krene na put – u misiju ispunjavanja božićnih želja. Do tada svi pokloni moraju biti spremni za polazak pa ako još niste napisali ili šapnuli mu svoju ideju, krajnje je vrijeme da to učinite, baš kao što su to napravili i brojna djeca u našemu gradu. Pobrinula su se da Djed čuje i vidi njihove želje te se ušulja u njihove domove kako bi im donio ono što su htjeli.

Bilo da se radi o slovima stavljenim na papir ili šapatu s njegovog krila, on će se potruditi ispuniti apsolutno sve. Osobito jer su se naši mali sugrađani, kako kaže, lijepo ponašali u njegovoj kući, zahvalili mu na slatkišima koje su dobili i naučili četiri čarobne riječi: hvala, molim, izvoli i oprosti. Nerijetko dobije pitanja kada će doći, koliko će mu mlijeka ostaviti ili koji kolač voli, a od onih koji ga se ne boje, uglavnom starijih mališana, dobije čak i zagrljaj. S mlađima je slučaj nešto drugačiji. „Frizerka mi je završila u samoizolaciji, nije mi uspjela podšišati bradu, brkove i kosu pa se oni mali najčešće uplaše”, rekao nam je Djed.

U željama djevojčica svakako prednjače Barbie lutke, Barbie kuhinja i sve vezano za Barbie, dok su kod dečkića najtraženiji kamion stočar, ralica i traktori. Neizostavni su i slatkiši, a neki, poput primjerice petogodišnje Klare, sebi žele bracu ili seku. Neki popisi su poprilično dugački i opširni, s puno igračaka i tehnologije, a drugi su pak manji i skromniji. Upravo takvo jedno pismo napisala je i malena Ella koja je poželjela zdravlje i veselje za sebe i svoje najmilije ili Kristijan koji je napisao kako samo želi mir u svijetu. Bilo kako bilo, najvažnije je da je svako pismo napisano s velikom ljubavi, nadom i iščekivanjem, s istinskim vrijednostima Božića.

Moram istaknuti jednu mladu damu koja mi se često dođe javiti. Kad sam ju pitao je l’ napisala pismo, rekla je da nije. Upitao sam ju zašto nije jer Djed Božićnjak i njegovi vilenjaci neće sve stići napraviti. Skromnim glasom rekla je da jednostavno sve ima, da ne može poželjeti ništa. Mi stariji bi se trebali postidjeti jer mi uvijek imamo želje, a ona je zbilja iskreno rekla kako ima sve”, s knedlom u grlu priča nam po čemu će pamtiti ovu godinu. To je ono što čini Božić Božićem, kaže.

Danas je Badnjak, a već sutra ujutro svi pokloni bi trebali biti ispod bora pa smo ga upitali hoće li uspjeti sve donijeti na vrijeme. U nezavidnoj je situaciji jer mu je većina vilenjaka u samoizolaciji ili su oboljeli od korone. „Dobro se osjećaju, ali jednostavno neće stići pokupiti sva pisma! Djece je previše, želja je previše, cijenim svaku pomoć od naših malih sugrađana koji donesu svoja pisma u poštanski sandučić i na tome im jako zahvaljujem, nadam se da ću stići, ali možda sva pisamca neću uspjeti pokupiti”, kazao je pomalo zabrinuto Djed Božićnjak, no ubrzo nam je uspio vratiti osmijeh na lice: Svi vi koji ste bili dobri ne morate brinuti – pokloni vas neće zaobići.

Instagram