U Vinkovce stiže još jedna u nizu akcija za pomoć malenome Tinu Brankoviću koji, kako smo već pisali, boluje od artrogripoze – rijetke bolesti mišića. VIS fra Vjekoslav Mičuda spaja blagdane i pomaganje pa organizira dva humanitarna koncerta „Put malog heroja Tina”.

Sljedeći tjedan Vinkovčani imaju novu priliku dati svoj doprinos za prvi korak Tina Brankovića. Ovaj jednogodišnjak boluje od artrogripoze koja se manifestira ukočenošću zglobova, skraćenim tetivama i slabom pokretljivošću mišića, a zbog čega su u našemu gradu već bile organizirane brojne akcije s jednim i jedinstvenim ciljem – pomoći ovom mališanu stati na noge. Čitajući o problemima s kojima se susreće obitelj Branković, Ante Miljanić, voditelj Vokalno instrumentalnog sastava fra Vjekoslav Mičuda, odlučio je s članovima zbora održati dva humanitarna koncerta.

Prvi na rasporedu je u utorak 28. prosinca na klizalištu Bajke na Bosutu s početkom u 19 sati, dok će sljedeći biti održan dan poslije u župi sv. Nikole Biskupa u 18:30, nakon svete mise.

„Inicirao sam koncert jer sam pročitao članak o malenom Tinu, a kako sam dugo godina djelovao i voditelj sam VIS fra Vjekoslav Mičuda, obavio sam tek dva poziva, svi su odmah prihvatili i vrlo smo brzo krenuli s organizacijom. Čuo sam se i s Tinovim roditeljima koji su bili presretni kada su čuli”, pojašnjava nam Miljanić, voditelj sastava koji ime nosi po ubijenom fratru i župnom vikaru vinkovačke župe Bezgrješna Srca Marijina.

Sastav djeluje od 2002. godine. Najprije su djelovali u sklopu župe u Novom Selu, no smjenom generacija članovi su se prošle godine odvojili i danas su samostalan zbor. Sudjeluju u brojnim manifestacijama, na vjenčanjima i u humanitarnim akcijama od kojih brojne i sami organiziraju.

„Bavimo se ponajviše duhovnom glazbom, ali ne isključivo samo time jer obrađujemo i poznate hrvatske pjesme, ovisno o prilici u kojoj sudjelujemo”, ističe voditelj i dodaje kako im je ovo prva aktivnost od osamostaljenja, ali nipošto posljednja – ovo je tek početak našeg humanitarnog djelovanja, napomenuo je.

Broje 28 članova, svirača i pjevača.

Spomenimo i kako je malenoj zvijezdi spomenutih događaja posljednji pregled prošao dobro, a uskoro će saznati i termin za prvu operaciju koja bi trebala biti u veljači ili ožujku. Akcije humanih Vinkovčana urodile su plodom.

„Kako smo već znali, jedno stopalo je jako loše, bolje da nije ni bio operiran jer je šteta samo veća, tako da će krenuti najprije s lijevim stopalom. Poslije toga operirat će desno stopalo i desno koljeno, a nakon toga radimo prve ortoze koje će ga dizati na nogice. Bogu hvala i svim dobrim ljudima koji nam ovo omogućili”, rekla nam je njegova majka Vita.

Instagram