Baka Eva je jedna posebna žena. Topla, draga, maštovita i nježna. Glasno se smije i ima glas koji se rado sluša. Jedna od onih koji žive tradiciju i rado ju prenose sljedećim generacijama. Priča trenutno najpoznatije bake u Vinkovcima uistinu vraća u dane djetinjstva.

Jeste li znali da je adventski vijenac nastao davne 1838. godine? Njemački pastor Johann okupio je siročad s ulice u staru trošnu kuću i tako im ponudio novi dom, a kako bi ih razveselio u vrijeme došašća, na drveni kotač od kola naslagao je svijeće. Svaki dan do Božića palili su jednu svijeću i skupili su ih 24, 19 crvenih i četiri bijele te jednu posebnu bijelu koju su upalili nakon polnoćke. Sirotište je tako svakoga dana ispunjavala sve veća svjetlost, a to je bio jedini poklon koji su dobila ta djeca. I bila su sretna. Vrijednosti Božića koje su se tada njegovale razlikuju se od današnjih i upravo to je ono što baka Eva napominje svake subote brojnim mališanima koji upijaju svaku njezinu riječ. Poštuje moderno vrijeme, ali ne zaboravlja tradiciju. Ljubav prema njoj stoga nastoji prenijeti dalje, baš kao što je njoj prenijela njezina baka koja je to čula od svoje bake i tako sve do unazad 5. stoljeća. Priča je to koja ide s koljena na koljeno.

„Htjela sam povući paralelu života prošlosti i sadašnjosti koji obilježava brzina, nedostatak komunikacije, zagrljaja, druženja za stolom, molitve i svega onoga što je nekada značilo obitelj. Želim kroz tradiciju podsjetiti djedove i bake da pričaju svojim unucima, da roditelje naučim ono što možda nisu čuli od svojih i da ta saznanja prenesu na svoju djecu”, priča nam baka Eva. Na slikovit način jednostavnim jezikom želi djeci približiti značenje Božića, adventa i adventskog vijenca, paljenje svijeća, zornica…Sve ono što je nekada značilo zajedništvo.

Djeca su, ističe, uvijek vesela i razigrana, ali slušaju i upijaju kao spužve. Poslije svake subotnje priče u Kućici bake Eve koja je veliki hit ovogodišnjeg Adventa u Vinkovcima, imali su mali kviz, a tko točno odgovori dobije ušećerenu jabuku. Uz djecu, pričama ove kreativne bakice dive se i roditelji koji nerijetko ostaju iznenađeni. Postoji puno toga što ni sami ni čuli od svojih starijih, a time ih je Eva ponukala da razmišljaju na način da advent nisu samo ova četiri tjedna i paljenje svijeća, nego vrijednost obitelji i vraćanje vjere, nade, radosti i ljubavi.

Baka Eva također ima unuke kojima priča priče tradicije. Kako nam je rekla, i sama jedva čeka Božić kada će se svi okupiti, sjediti zajedno za stolom, uz molitvu, smijeh i pjesmu. „To je nešto najvrjednije što imamo”, dodaje. Nada se kako je svojim unucima, ali i ostaloj djeci kojoj priča, uspjela prenijeti barem malo starog duha zajedništva, blagdana i ljubavi. Onako kako je ona doživljavala Božić u danima djetinjstva – miris medenjaka i paprenjaka koji se peku kod bake u furuni, gdje se pendžer zamagli od topline i rukavom briše da bi se vidio snijeg.

Samo mali dio ogromne ljubavi koju je doživjela od mališana osjetila je kada je pričala o papi Grguru Velikom koji je u 6. stoljeću skratio trajanje adventa na četiri tjedna. Kada su pokušavali doći do odgovora zbog čega nosi naziv Veliki, jedan dječak je rekao kako je možda imao veliko srce. Baku je to oborilo s nogu, „Upravo oni su moja glavna motivacija, moja inspiracija za sve što radim”, kazala je s blagim suzama orošenim plavim očima. Njezine priče nisu bajka, nego stvarnost koja bi nas, ako ju ponovno prihvatimo, zbližila više nego ikad.

Zato šalje jednu simboličnu božićnu poruku: ”Grlite se, volite se, ne živite samo za blagdane, vjerujte u sebe i nadajte se da ćete uspjeti u svemu što poželite. Imajte mir u duši i dijelite radost”.

Instagram