Svijeće predstavljaju svjetlo koje Bog daruje na Božić svim ljudima, ono je simbol duhovnog pročišćenja pred ponovno rođenje Isusa Krista. Danas palimo četvrtu adventsku svijeću koja simbolizira ljubav, a naziva se i „anđeoska” jer je vezana za one koji su objavili rođenje Mesije cijelom svijetu.

U središnjem gradskom parku u Vinkovcima jučer su zadnju adventsku svijeću upalili župljani crkve sv. Vinka Pallottija, i to plamenom Betlehemske svijeće koju su vinkovački izviđači prije nekoliko dana donijeli u naš grad. Tim su činom zaokružili pripravu za Kristovo rođenje, koje moramo dočekati spremni i čiste duše, što ćemo postići propitkivanjem o izgovorenim riječima, djelima i mislima te kajanjem za sve loše što smo učinili u ovoj kalendarskoj godini.

„S vjerom i nadom zapalili smo prvu adventsku svijeću prije 21 dan i pošli putem obraćenja, htjeli smo svoje korake usmjeriti prema Gospodinu koji nam dolazi jer smo znali da ako ostanemo na dosadašnjem putu nećemo naići na Gospodina, a On nas želi susresti”, rekao je župnik župe sv. Vinka Pallottija pater Ilija Sudar istaknuvši kako se nada da smo barem u nekoj mjeri uspjeli promijeniti smjer kretanja, da smo od tamne i grešne ljudskosti koja se pokazuje u sebičnosti i oholosti krenuli putem Božjeg svjetla, pravde, mira, ljubavi i milosrđa jer na Božić želimo slaviti blagdan rođenja „mladog sunca s visine.”

Druga i treća adventska svijeća imale su zadaću da osjetimo u nutrini svoga bića kako se svjetlo Božje dobrote u nama iz dana u dan i iz tjedna u tjedan povećava. „U tom svjetlu mi bolje vidimo što nam je činiti kako bi se Bog u ovome svijetu rodio u nama i u bližnjima po nama. Poravnali smo putove, ispunili doline svoje praznine i snizili brda svoje samodostatnosti i vjerujem da smo uspjeli stvoriti uvjete bolje vidjeti svoje bližnje koji su pritisnuti raznim nevoljama”, dodao je pater Ilija istaknuvši važnost pružanja ruke dobrote bližnjima, a ako nam pak to još nije uspjelo, nikad nije kasno jer nam je ostalo još malo vremena nadoknaditi izgubljeno.

„Danas palimo svijeću ljubavi. Neka nas ona potakne na sijanje ljubavi kako bi oko nas nikla radost. Evanđelje je Radosna vijest, a Božić blagdan radosti. Neka ovog Božića nikome kome smo bližnji ne nedostaje radosti i sjetimo se riječi pjesme: Kad bi barem Božić bio svaku, baš svaku subotu”, poručio je župnik Sudar.

Instagram