Uslijed pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera ona se prošle godine u vinkovačkim crkvama slavila u ranijem terminu nego što je bilo uobičajeno, a ove godine, kako je najavljeno, uglavnom se vraćaju na stari raspored pa će većina župa u gradu na Bosutu polnoćku slaviti točno u ponoć.

U središnjoj vinkovačkoj Župi sv. Euzebija i Poliona od ove godine ima jedna novina koja će se posebno svidjeti onim najmlađima. „Prava” polnoćka počinje u 22 sata dok će u 19 sati biti tzv. mala misa polnoćka za djecu i obitelji s malom djecom. „U to vrijeme Badnjak je već završio, ušli smo u božićno bdjenje i božićnu noć”, poručili su iz središnje vinkovačke crkve.

U 22 sata ona će se održati i u crkvi sv. Josipa u Maloj Bosni, a u Samostanu svetog Antuna Padovanskog, vinkovačkoj Maloj crkvi, ponoćno misno slavlje slavit će od 23 sata. Dvije polnoćke bit će i u Župi sv. Ćirila i Metoda u Radićevom bloku, redovita u ponoć dok za najmlađe počinje u 18 sati. U Vinkovačkom Novom Selu, mališani će se okupiti na misi u 19 sati dok će odrasli to učiniti također kada otkuca ponoć.

Polnoćke, kako im samo ime kaže, u točno pola noći slavit će župljani Župa sv. Vinka Pallottija na Kanovcima, sv. Alojzija Stepinca u Mirkovcima, sv. Nikole biskupa za sve stanovnike Slavija, Kolodvor kvarta i Zagrebačkog bloka te Presvetog Srca Isusovog na Lapovcima.

Za sve one koji nisu u mogućnosti doći, bilo da su spriječeni zbog bolesti, starosti ili drugih životnih okolnosti izravni prijenosi iz hrvatskih crkava pratit će ispred malih ekrana. Polnoćka je jedno od svečanijih misnih slavlja u katoličkoj liturgiji. Nastala je odlukom da se na Božić slave tri mise od kojih je prva u noći, a ustalila se već u doba pape Grgura I. Velikog. Prema nekim izvorima, praksa je još i starija. Noćna i dnevna misa potvrđene su u Betlehemu već na prijelazu iz 4. u 5. stoljeće.

Svaki dio Hrvatske ima svoju tradiciju. U Slavoniji je običaj čestitati Božić točno u ponoć, a obitelji se poslije mise i dana posta okupljaju na lučenju, pečenoj kobasici uz pogaču i kiseli kupus za salatu.

Instagram