Nesvakidašnje i jedinstveno. Čarobno i zvukom i slikom. Upravo takav bio je večerašnji 10. jubilarni Božićni koncert s prozora vinkovačke gimnazije.

Desetu godinu zaredom ususret najradosnijem kršćanskom blagdanu iz srca Vinkovaca odjeknule su najljepše božićne pjesme u interpretaciji mladih pjevača i svirača. Ove godine bilo ih je više od 160, a brojnoj publici ponovno su pružili pravi glazbeni spektakl.

Deseti jubilarni koncert s prozora naše prelijepe Gimnazije Matije Antuna Reljkovića s kojom se toliko ponosimo. Ovaj koncert zasigurno je posebna promocija i ove škole, koja datira još od kraja 19. stoljeća, kao i naše Glazbene škole Josipa Runjanina. Večeras je ovdje više od 160 izvođača, naši učenici pjevači, sadašnji i bivši, mali zbor, veliki zbor, puhački, gudački, harmonikaški i tamburaški orkestar Svi oni poklanjaju našem gradu, a rekla bih i cijeloj Hrvatskoj, ovaj jedinstveni glazbeni doživljaj”, istaknula Dinka Peti, ravnateljica GŠ Josipa Runjanina.

Zahtijevan je to projekt, kazala je, koji se počinje pripremati već u rujnu, a ove godine sve još dodatno podcrtano lijepim jubilejom. Orkestraciju i aranžmane potpisuju profesori Tomislav Majčić i Dario Glavaš, koji je ove godine i preuzeo dirigentsku palicu.

Svake godine pokušavamo biti što bolji i što atraktivniji i svake godine smo sve ambiciozniji. Nije jednostavno jer sve treba uvježbati do perfekcionizma, a pri tome ne smijemo zaboraviti da su to sve učenici, djeca koja izvode poprilično zahtijevan program”, istaknula je Dinka Peti.

Večerašnji glazbeni spektakl u središtu grada nije popustio niti gradonačelnik Ivan Bosančić.

Priča je to specifična za naš grad. Vinkovci su evo već deseti put napravili jedan spektakl koji se nema gdje vidjeti dalje u svijetu nego samo kod nas. Vinkovačka Gimnazija je jedan predivna kulisa, a naša Glazbena škola koja izvrstan posao radi cijelu godinu, nekako kulminaciju ima baš ovdje za Božić na ovom prelijepom koncertu. Nadam se da će ova tradicija potrajati još puno godina, a Vinkovčani uživati u prekrasnoj glazbenoj izvedbi, ali i u jednom posebnom ugođaju koji nudi samo ovaj koncert”, istanuo je gradonačelnik Bosančić.

A Vinkovčani su večeras doista uživali posebno, naravno, oni koji su među izvođačima imali nekoga svoga.

Dolazimo svake godine i prekrasno je, a posebno sam sretan jer unuci sudjeluju. Unuka je gore u zboru, a unuk je ovdje u orkestru, svira kontru”, kazao je Zvonko Edelinski.

Ovo je stvarno jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj i super je što ovdje imamo i osnovnu i srednju glazbenu školu, učenike koji cijelu godinu vježbaju, a ovdje imaju priliku pokazati svome gradu što su naučili i naprave jedan spektakl koji se može vidjeti samo u Vinkovcima”, istaknuo je Goran Rihelj.

Divno, jedinstveno za Vinkovce, i pjesma s prozora gimnazije i orkestar koji ih prati. Moj unuk bubnja pa kako ne bi baka došla gledati”, kazala je Jasna Merli.

Instagram