Advent bi bio nezamisliv bez svog najznačajnijeg simbola. On je znak vječnosti i vjernosti, žrtve i konačne pobjede, ali ponajprije nadolazećeg Božića. Adventski vijenac središnji je ukras Adventa u Vinkovcima, a svoju prvu svijeću upalit ćemo svi zajedno 2. prosinca.

Ovogodišnje izdanje Adventa nastavlja uhodanu tradiciju paljenja svijeća na velikom adventskom vijencu u središtu grada, a u ceremoniji i dalje sudjeluju šest vinkovačkih župa. Svake subote s početkom u 20 sati jedna od župa provodit će paljenje svijeća. Princip je isti kao i proteklih godina, ispred odabrane župe, procesija vjernika kreće prema gradskom centru, a nakon prigodne molitve, pali se svijeća.

Što se samog rasporeda tiče, paljenje prve, prorokove svijeće, predvodit će župnik župe sv. Vinka Pallottija, 1. prosinca. Sljedeću, betlehemsku svijeću, 8. prosinca, župljani će upaliti zajedno sa župnikom župe Presvetog Srca Isusova. Župa bl. Alojzija Stepinca i župa sv. Ćirila i Metoda polazište su procesije za subotu, 15. prosinca, kada se pali treća, pastirska svijeća. Posljednju, svijeću anđela, 22. prosinca, građani će upaliti predvođeni župnicima župe Bezgrešnog Srca Marijina i župe sv. Euzebija i Poliona.

Također, nakon paljenja posljednje svijeće, Vinkovčani će i ove godine moći poslušati svečani koncert na Gimnaziji kojeg u suradnji s Gradom Vinkovcima organiziraju nastavnici i učenici Glazbene škola Josipa Runjanina uz, naravno, nezaobilazni orkestar.

Podsjećamo, ovogodišnje izdanje jednog od najposjećenijih advenata u Slavoniji započinje u petak, 30. studenog i traje sve do nedjelje, 6. siječnja. Uz paljenje svijeća i božićni koncert na Gimnaziji, građane očekuje široka ponuda sadržaja: klizalište od 500 kvadratnih metara, božićni sajam, bogat koncertni program i još mnogo toga, najavljuju organizatori, Grad Vinkovci i medijska tvrtka Novosti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Instagram