Božićna čarolija u Vinkovcima dobila je svoje prve obrise. Središte događanja i ove je godine pješačka zona u centru grada na kojoj se već radi punom parom kako bi sve bilo spremno do početka Adventa 29. studenoga. Oni glavni radovi ovih dana bili su na postavljanju klizališta koje će i ove godine razveseliti sve uzraste.

Poseban je osjećaj klizati u centru grada kada oko vas svijetli tisuće lampica, miriše domaća hrana i kuhano vino te odjekuju božićne pjesme. Ledeni Orion središte je okupljanja i mladih i starih, a vjerujemo kako će u dane Adventa koji su pred nama u posebnoj blagdanskoj atmosferi uživati velik broj građana. Prvi koraci u nastajanju Ledenog Oriona učinjeni su proteklog tjedna kada su započeli radovi na postavljanju klizališta, a jučer je započeo i proces zaleđivanja koji traje pet dana, ovisno o vanjskoj temperaturi. Na montaži je ovih dana, kako nam govori Natko Bošnjak, direktor tvrtke Ice Wonderland, radilo oko 10 ljudi kako bi sve bilo spremno na vrijeme.

„Unatoč tome što su klizališta otvorena 30-40 dana godišnje, pripreme traju cijelu godinu. Tako se tijekom godine proizvodi, održava i priprema oprema, projektiraju klizališta kako bi na vrijeme sve bilo spremno za montiranje i gradnju”, rekao je Bošnjak te pojasnio na koji način nastaje ledena podloga: “Postavljena specijalna gumena podloga priključuje se na rashladni uređaj, kao obrnuto podno grijanje, kroz koju teče posebna tekućina – glikol. Hladnjak hladi tu tekućinu koja cirkulira kroz gumenu podlogu koju se zatim polijeva vodom u slojevima kako bi se postepeno napravio led”.

Kako bi uspjeli održavati klizalište za optimalnu kvalitetu klizanja, koriste se najbolji rashladni sustavi i drže debljinu leda kako se gornji sloj ne bi topio. Za ledenu podlogu u Vinkovcima potrebno je 50 tona leda, a optimalna visina klizališta namijenjena za rekreativno klizanje je 10 centimetara. One glavne poslove na montaži obavlja viličar težak čak 10 tona i uz njega je srce cijelog sustava – rashladni uređaj od 6 tona koji se brine da led i na velikim temperaturama bude što bolji.

Vinkovčanima je klizalište na raspolaganju od 29. studenog 2019. do 5. siječnja 2020. Kao i prošle godine, klizanje traje 45 minuta, a 15 minuta je predviđeno za izmjene skupine klizača i održavanje leda, pa su izmjene klizača svaki puni sat. Organizirane skupine mališana iz dječjih vrtića imaju besplatno klizanje, a osnovci koji dođu organizirano plaćaju ulaznicu 5 kuna i njima je klizalište namijenjeno u prijepodnevnim i popodnevnim satima. Ostali ulaznici za klizalište plaćaju 10 kuna, a ako nemaju svoje klizaljke mogu ih unajmiti za pet kuna.

Klizalište od gotovo 500 kvadratnih metara bit će okruženo kućicama i štandovima gdje će ugostitelji nuditi tople i hladne napitke, slavonske specijalitete i tradicijske proizvode, pa će vrijeme na Ledenom Orionu biti zanimljivo i onima koji se ipak nisu odlučili na klizanje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Instagram