I ove godine u programu Adventa u Vinkovcima lijepa uprizorenja blagdanskih tradicijskih običaja priredila je Udruga udomitelja za djecu i mlade Cibale. Nakon Kućice bake Eve lani, ove godine tu je Kućica bake Mande.

Ispred Gradskog muzeja uz lijepu bajkovitu kućicu punu detalja iz starine, održana su dva programa u suradnji s ivankovačkim snašama, redušama iz KUD-a „Ivan Goran Kovačić” i Ženskom pjevačkom skupinom KUD-a „Izvor” Vinkovci.

Prvi program priređen je uz blagdan sv. Lucije, a drugi večeras s temom “Običaji badnjega dana”.

„Naša udruga njeguje tradiciju i zaista se trudimo izvući i na neki način oživjeti sve stare običaje. Želimo u grad Vinkovce udahnuti taj duh prošloga vremena. To nam je jako važno i želimo to utkati našoj djeci da i oni spoznaju i pamte kako i mi pamtimo da su to radili naši djedovi i bake i roditelji”, istaknula je Gordana Štrbo, predsjednica Udruge udomitelja za djecu i mlade Cibale.

A i večeras djeca su imala priliku vidjeti i naučiti puno toga jer običaji badnjega dana zasigurno su među najljepšim tradicijskim običajima, a djeca i ivankovačke reduše, kojima se prikrao i jedan djed, prikazali su ih na najbolji način.

Uz pjesmu ŽPS KUD-a „Izvor”, uprizoren je cijeli Badnji dan, od dolaska čestitara – „položaja”, jela koja su se kuhala, namještanja stola, kićenja bora i unosa slame u kuću do molitve oko stola i blagovanja.

A večeras se i blagovalo baš onako kao nekada za Badnjak. Ivankovačke reduše priredile su rezance s makom i orasima, a djeca i udomitelji pobrinuli su se za kokice i grožđice jer to su, kažu, bili slatkiši onoga vremena.

Instagram