Šetnja centrom grada i obilazak Bajke na Bosutu zasigurno je svima jako lijep doživljaj, no adventska gastronomska ponuda nikako se ne smije zaobići. Iako su cijene nešto veće nego prije, malo tko može odoljeti germknedlama, kuhanom vinu, kobasicama, ali i brojnim drugim delicijama koje se nude na gastro kućicama.

Skuplje je sve, no u ovoj hrani i piću uživamo jednom godišnje pa nam nije toliko žao, sažet ćemo većinu komentara naših sugrađana koji su u prvih tjedan dana posjetili Advent u Vinkovcima i njegovu gastro ponudu. Bogatija je nego ranijih godina, ali „bogatije” su i cijene. Nisu sulude kao primjerice na Adventu u Zagrebu gdje jedna četveročlana obitelj ne prođe ispod 600 kuna, no i ove godine nam ipak trebaju malo deblji novčanici.

Pet ugostiteljskih kućica nudi prave adventske delicije, od fritula, kobasica i omiljenih tački do kuhanog vina, puncha ili čaja. Tako za razliku od, primjerice, 2018. godine kada je čaša fritula koštala 10 kuna, ove godine za njih ćemo morati izdvojiti čak duplo više. Langošice su skuplje za nekih 30 posto, ovisno o kućici, pa ćete ih pronaći po cijenama od 10 do 15 kuna. Tačke i palačinke koštaju 20 kuna, dok su germknedle pet kuna skuplje. Jedan od noviteta su tradicionalne jabuke u šlafroku, odnosno pohane jabuke čija je cijena 25 kuna. Nijedan Advent u Vinkovcima ne može proći bez omiljenih kobasica, tako ni ovaj. Glavni specijalitet svakako je dimljena kobasica u lepinji za koju ćete morati izdvojiti 30 ili 35 kuna, a tu je i kobasica s kiselim kupusom koja košta 25 kuna. Već je poznato i kako su cijene brze hrane otišle u nebo, pa burgeri, hamburgeri, cheeseburgeri i pomfrit na kućicama koštaju u prosjeku između 15 i 35 kuna, ovisno o vrsti i veličini.

Osim hrane, svojim nepcima možemo ugoditi i toplim i hladnim napitcima. Bez mirisa kuhanog vina nema ni Adventa, a ni ovo omiljeno piće nije zaobišlo poskupljenje. Prijašnjih godina pili smo ga po cijenama od 8 do 10 godina, sad je 15. Čaj je i dalje uglavnom 10 kuna, topla čokolada je također 15 kuna, dok je kuhani punch 20 kuna. Sokovi u prosjeku koštaju 15 kuna, dok ćemo za pivo od pola litre morati izdvojiti čak 20 kuna.

Instagram