Prvi dan Adventa u Vinkovcima lagano se došuljao u naš grad i već najavio pregršt događaja u kojima će mjesec dana uživati svi naši građani. Međutim, dobro znamo kako ugođaj Božića nije potpun ako nemamo priliku uživati u okićenom drvcu koje svake blagdane učini posebno svečanim i toplim. Ni ovogodišnji Advent neće proći bez velike jelke postavljene na već dobro poznatoj lokaciji u središtu grada, a koju su danas ukrasili učenici Osnovne škole Antuna Gustava Matoša.

Prekrasni ukrasi koje su izradile vrijedne ruke vinkovačkih učenika stigli su danas u pješačku zonu kako bi ukrasili jelku koja će i ove godine biti središte Ledenog Oriona. Učenici Osnovne škole Antuna Gustava Matoša ukrasili su jelku crveno bijelim ukrasima koji se savršeno uklapaju u ambijent naše pješačke zone, dok su učenici i profesori Tehničke škole na 3D printeru otprintali crvene bombone te učinili našu jelku još ljepšom. Učenicima je u ukrašavanju pomogao i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Ovo je jedno vrijeme koje nas čini boljima, veselijima i zadovoljnijima i zato mi je drago da se svi uključuju, da žele sudjelovati u našem Adventu. Moram pohvaliti sve one koji su radili na organizaciji, ljudi su zadovoljni s ukrašavanjem grada i svime onime što smo pripremili. Danas kreće i klizalište i Advent kao manifestacija, a sutra ćemo već zapaliti prvu svijeću i od nedjelje krenuti i na onaj važniji, vjerski i tradicijski, dio Adventa. Dajmo si priliku da kroz ovo vrijeme provedemo više vremena sa svojom obitelji i prijateljima, da dođemo do Božića na najbolji mogući način kako nam i nalaže naša vjera, uživamo u Adventu i da za Božić i Novu Godinu, kada budemo radili inventuru svega, budemo zadovoljni ovom godinom i zadamo se još bolje i veće ciljeve za iduću“, rekao je Bosančić.

Prekrasna jelka, stara 40 godina, impresivne visine i lijepo oblikovana, dar je naših sugrađana, obitelji Krezić. Jelku su naslijedili od prijašnjih vlasnika kuće u kojoj danas stanuju, a mišljenja su kako se, kao čuvarica Ledenoga Oriona, sasvim lijepo uklopila u ozračje ovogodišnjega Adventa.

„Kada smo se prije 20 godina doselili u Bognerovu ulicu, na kućnom broju dva dočekala nas je jelka visoka koliko i naša kuća. Otada smo zajedno rasli. Ljeti nas je štitila od sunca, zimi od padalina. Zadnjih smo par godina razmišljali o donaciji jer je postala prevelika naše dvorište, ali i za čitavu ulicu“, pojasnila nam je Vera Blažević Krezić.

Budući da su sredinom ove godine postali roditelji malene djevojčice Lade, čije ime progovara o važnosti i ljepoti naših narodnih običaja, poželjeli su, ističe Vera, poželjeli su radost njezina rođenja upisati u kolektivno narodno veselje kojim se pozdravlja, i iščekuje, rođenje mladoga / maloga Boga – Božića, ta prevažna koordinata naše “stare” i “nove” vjere, u kojoj bor nije samo obično drvo nego je i stablo svijeta, kao što badnjak nije samo gorući panj nego je i spomendan Adama i Eve, praroditelja ljudskoga roda, životodajne energije uopće, što na slikovit način iskazuje tradicionalni slavonski pozdrav Badnjega dana.

„Mada smo svjesni ozbiljnosti društvenoga trenutka u kojemu “živimo, mičemo se i jesmo”, vjerujemo da nas prepoznavanje baštinskih sadržaja i nov život udahnut u bogatstvo predačkih običaja mogu samo učvrstiti u miru i zajedništvu, onoj osebujnoj volji za boljim životom, čiju tajnu nisu razdanili ni vrsni svjetski filozofi“, istaknula je.

Ne sumnjamo kako će ova jelka biti zaista lijep božićni ukras u središtu Vinkovaca, ali i glavni motiv fotografija koje će svijetu biti poslane iz naše male božićne čarolije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Instagram