Skidanjem lampica, božićnih ukrasa, sklanjanjem štandova, kućica i klizališta priveden je kraju još jedan Advent u Vinkovcima. Neki zadovoljni, drugi malo manje, no kad se podvuče crta, punim srcem uživalo se posljednjih šest tjedana, upijajući blagdanski ugođaj i čaroliju Božića za koju se posebno brinuo i snjegović Vinko, maskota Ledene bajke.

Kako je to bilo i dosad, najviše razloga za zadovoljstvo imaju voditelji klizališta na koje je, po njihovom izračunu, ušlo čak 17.300 ljudi, s klizaljkama ili bez. Ogromne gužve na samom otvorenju Ledene bajke najavljivale su uspjeh, no ovakve brojke Vinkovci do sada nisu imali. Za razliku od 11.287 klizača prošle godine, ovoga Adventa klizaljke su unajmljene čak 15.300 puta, s djecom u glavnim ulogama, kako to inače biva. Klizalište na novoj lokaciji, ispred gradske knjižnice, svoje je klizače ugostilo na 500 kvadratnih metara za što je bilo potrebno čak 40 tona leda, debljine nešto manje od 10 centimetara. Najam klizaljki je bio euro, koliko je koštao i ulaz.

I ugostitelji su relativno zadovoljni. Kako kažu, vrijeme ih je ove godine poslužilo, a dodatni plus je i što je sve napokon bilo na istom mjestu. Tako svi oni umorni od klizanja ili pak željni zabave na koncertima mogli su se kod njih okrijepiti kuhanim vinom ili čajem, ali i oduševiti nepce ukusnim fritulama, palačinkama, sočnim kobasicama i drugim adventskim specijalitetima. Prema nekakvim prvim procjenama, Vinkovčani su definitivno najviše uživali u kuhanom vino. U prosjeku su ugostitelji uspjeli prodati nešto više od 300 litara vina po kućici, ovisno o drugoj ponudi koju su imali, a gotovo pa duplo više smo pili crno, nego bijelo vino.

Svoj konačni sud dali su i posjetitelji. Sudeći po dolascima, naši su građani zadovoljni, jedina im je zamjerka nedostatak zabavnog sadržaja te nešto manje prostora nego inače. Zazivaju svi vraćanje manifestacije u centar grada, a hoće li to tako biti saznat ćemo za 10 mjeseci.

Sve simpatije ponovno je pobralo klizalište, oduševljenja nije nedostajalo ni za Božićni sajam koji je od 14. do 17. prosinca okupio lokalne proizvođače, a cijelu Hrvatsku ponovno je s nogu oborio Božićni koncert na prozorima gimnazije, ovoga puta u svom jubilarnom 10. izdanju. Kućica Djeda Božićnjaka bila je omiljena destinacija naših najmlađih koji su jedva čekali omiljenom bradonji šapnuti svoje želje, a dva puta smo bili i na prikazu živih jaslica koje su pripremili župljani Samostana svetog Antuna, a za koje se doslovno nije moglo naći mjesto viška.

Plesali smo na koncertima Orion Full Banda, zborova sv. Cecilije, Miraculum Meissa i zbora župe sv. Nikole Biskupa, domaćih rock izvođača, dječjih zborova vinkovačkih osnovnih škola, Tomislava Marića – Tome, Emanuela, Fijakera, D-mola, Saxa koji je i velike i male uveo u novu godinu te na koncu Babylona s kojima smo zaključili još jedno izdanje Adventa u Vinkovcima.

Instagram