“Dobrodošli u Vinkovce, najstariji europski grad, dom Ledene bajke koja ostavlja bez daha, pozdravljao je  znatiželjne posjetitelje odjeven u svoje tradicionalno šokačko ruho snjegović Vinko. Okružen oduševljenim dječacima i djevojčicama, spremno pozirajući pred brojnim objektivima, ovaj simpatični snjegović se vrlo brzo prometnuo u glavnu atrakciju adventske priče grada na Bosutu.

“Večeras smo u otvorili klizalište u sklopu Adventa u Vinkovcima. Ovo čarobno mjesto pruža jednu neizmjernu radost našim najmlađima, ali i svima onima koji uživaju u zimskim čarolijama. Klizalište postaje središnje mjesto okupljanja obitelji gdje se zabavljaju i provode sa svojim najdražima, a okićeno je u najljepšim blagdanskim bojama i kuglicama i na taj način stvara vizuru veselog Božića te nazamjenjive i neizbrisive slike kod djece i mladih”, kazao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić te pozvao sve posjetitelje da dođu u Vinkovce i uživaju u šarmu našeg Adventa.

Prošlogodišnji najljepši hrvatski advent večeras je zablistao punim sjajem, 40-metarsko klizalište smješteno na posebnoj lokaciji uz novu velebnu gradsku knjižnicu, u produžetku pješačke zone koja je i sama zasvijetlila tisućama lampica, oduševilo je velike i male posjetitelje.

Susreli smo dječaka Vitu koji je jedva dočekao reći svoje mišljenje. „Htio bih samo reći kako je ovdje zbilja zabavno, a najbolje mi je što ovdje nitko nije ljut i tužan” iskren je i simpatičan odgovor na pitanje što mu se najviše sviđa ove godine. Na Advent je došao s roditeljima i sestrom, a kako kaže, jedva čeka kušati langošice.

Kakav je led na klizalištu, odmah su provjerile Magdalena i Iva koje su složno rekle kako je atmosfera u gradu odlična, a iako nisu dugo klizale, važna je zabava i druženje.

Sa svojim je prijateljima na Advent došao i Luka koji je izrazito zadovoljan s ovogodišnjom lokacijom. “Klizali smo se, ali tek je prvi dan, stoga još imamo puno vremena za uživanje”, istaknuo je.

Miris kuhanog vina, čaja s cimetom i domaćih božićnih specijaliteta, šareni sajam, žive jaslice te dječje radionice i blagdanski koncerti, samo su dio zimske čarolije ovogodišnjeg Adventa u Vinkovcima koji građanima ovog grada i njihovim gostima u narednih mjesec dana nudi preko 30 raznih događanja. Glazbeni program tradicionalno je bogat i raznolik, subotom će se tako održavati koncerti duhovne glazbe, dok je petak rezerviran za zabavnu glazbu. Najveći glazbeni događaj ipak je onaj na kojem Vinkovcima mogu pozavidjeti i puno veći gradovi.

Blještavilo lampica, zabava i sjajna atmosfera, ono su što će prvo privući posjetitelje u neko mjesto u ovo blagdansko vrijeme. Sve to nudi i grad koji ovdje u kontinuitetu živi preko 8.000 godina, ali uz onu jednu bitnu razliku koja se ne može osmisliti i urediti.

Jer vinkovački advent nisu samo lampice, klizalište i lepinjice, Advent u Vinkovcima je i onaj poseban osjećaj stare Slavonije, tople, pobožne i tradicionalne, dobroćudne u svoj svojoj ljepoti. Tražeći božićni duh djetinjstva kakvog pamtimo, ovdje ga možemo pronaći u svakoj upaljenoj svijeći na velikom vijencu, u obiteljskoj večeri na Badnjak, polnoćki i božićnom ručku s najmilijima, u svakom osmijehu i pogledu prolaznika na korzu. Advent u Vinkovcima posebna je priča u srcima svih koji su ga barem jednom posjetili.

Instagram