Još dva dana ostala su za uživanje u čarima ovogodišnjeg Adventa. I ovoga puta obilježili su ga kuhano vino, fritule, kobasice, klizalište i koncerti, a svi se slažu kako je u potpunosti ispunio sva očekivanja. Naši građani imali su priliku biti dio najvećeg Adventa u ovom dijelu Slavonije, najbogatijeg i najblještavijeg do sada čiji izvrsni rezultati govore sami za sebe. No, ono što je najvažnije je da su zadovoljni naši građani, ali i ugostitelji koji već trljaju ruke.

Najveća atrakcija svakako je bilo klizalište koje je iz dana u dan bilo prepuno djece školske i vrtićke dobi, ali i odraslih koji su se na ovu aktivnost odlučivali više u večernjim satima. Klizali su tako i mali i veliki, a na led je ove sezone stalo više od 1000 naših građana. Većina posjetitelja koja je na Advent stigla zbog klizališta nije mogla odoljeti ni specijalitetima koje su pripremili naši vrijedni ugostitelji. Osam adventskih kućica nudi više od 10 specijaliteta među kojima se svakako ističu sarma u sendviču, germknedle, tačke, američki stake te domaća kobasica na principu „ispeci sam“. Kako saznajemo od nekoliko ugostitelja, prodano je više od 1000 lepinja i palačinki, a vrlo su tražene bile i fritule. Ono u čemu su najviše uživali svi posjetitelji svakako je ove sezone bilo kuhano vino, bilo da se radi o crnom ili bijelom. Primjerice, samo kućica Udruge Bubamara prodala je više od 560 litara vina, Vinar oko 400 litara, dok je adventska kućica Mauer prodala oko 500 litara kuhanog vina. Kada podvučemo crtu i zbrojimo cjelokupnu prodaju svih ugostitelja, dolazimo do impresivne brojke od preko 3000 litara kuhanog vina koje se popilo ove sezone.

Nisu samo naši građani i njihovi gosti uživali u jelu i piću, nego i u najbogatijem programu do sada. Koncerti popularne i duhovne glazbe svakog vikenda punili su Ledeni Orion, a nekoliko poznatih imena domaće estrade oduševljavali su sve generacije. Održano je tako ukupno 14 koncerata, 10 od njih održali su domaći izvođači, dok su preostala četiri imala onu duhovnu notu u kojemu su sudjelovali zborovi iz šest župa Vinkovaca i okolice. Održane su i četiri kreativne radionice za koje su se pobrinuli djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a koje su uključivale izradu božićnih ukrasa i sapuna.

Zaposlen je bio ove godine i Djed Božićnjak koji je, osim što je animirao i zabavljao dječicu u svojoj kućici u pješačkoj zoni, primio i jako velik broj pisama u kojima su Djedici šapnuli svoje božićne želje. Stotinjak pisama ubačeno je u njegov poštanski sandučić, a nadamo se kako su sve želje do sada uspješno ispunjene. Vinkovački mališani nisu mogli promašiti sandučić i kućicu Djeda Božićnjaka koja je, zahvaljujući božićnim lampicama, svjetlila kao u bajci. Zapravo, cijeli Advent je ove godine bio kao u bajci jer svjetlucavih lampica nikada nije bilo više. Tako više od 100 tisuća lampica krasi naš grad posljednjih mjesec dana, a osim popularnih mreža na drveću u parku, postavljene su i padalice, klip linije, fontana, zvijezde i brojni drugi ukrasi.

Iako nas, nažalost, ove godine snijeg nije razveselio, to nije utjecalo na dobru posjećenost Adventa. Fotografije iz Vinkovaca preko društvenih mreža obišle su cijelu Hrvatsku, a tome su pridonijele i brojne oznake te popularni hashtagovi. Koliko smo ove godine bili popularni govori činjenica da se na Instagramu Advent u Vinkovcima spomenuo čak 1152 puta, što zasigurno predstavlja jednu izvrsnu pozivnicu za sljedeću manifestaciju koja nas očekuje za nešto manje od 11 mjeseci.

Instagram