Paljenje adventskih svijeća u središnjem gradskom parku, kod Svetog Trojstva, postala je tradicija u Vinkovcima. Prvu su danas u 20 sati zapalili župljani župa sv. Ćirila i Metoda i bl. Alojzija Stepinca s filijalom sv. Josipa, a njezin plamen simbolizira nadu i vjeru, odnosno navodi nas na ono što bismo trebali osvijestiti u danima koji su pred nama.

Župljani Radićevog bloka i Mirkovaca, uz molitvu i pjesmu, procesijom su došli u centar grada, kako bi svjetlo koje predstavljaju bilo još vidljivije svim Vinkovčanima i na pravi način označilo službeni početak Adventa u gradu na Bosutu.

Adventsko i božićno vrijeme bude neke posebne osjećaje u svakom od nas. Vrijeme je to kada su svi posebno osjećajni za one kojima je potrebna naša pomoć, kada gradovi diljem Lijepe naše, ali i svijeta, svijetle nekom posebnom svjetlošću i ugođajem. Iako su svi zauzeti ukrašavanjem svojih domova, pripremama za kolače i kupovanjem ranih božićnih poklona, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda poručuje kako je potrebno posebnu pozornost obratiti i na ono istinsko Svjetlo koje je jednom sišlo na svijet i čovjeku dalo nadu u svim životnim nedaćama, ali i lijepo proživljenim trenutcima, a prvu adventsku svijeću upalila je Nicole Rajčanji.

“To Svjetlo početak je Adventa u svijetu. Ono je zapravo osoba koja ulazi u odnos sa svakim čovjekom. To je Isus Krist, Božji Sin, mlado Sunce koje silazi s visine”, napomenuo je vlč. Mario Brkić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda.

Koliko je posebno vrijeme u kojem se nalazimo potvrdio je i Zoran Goman za kojeg Božić predstavlja najradosniji obiteljski blagdan koji se provodi u miru i sreći. „Vrijeme je ovo priprave za Božić, samo u malo težem ozračju pandemije koronavirusa, ali vjerujem da će sve dobro proći i da ćemo dočekati u zajedništvu radost Kristova rođenja”, pojasnio je.

„Upalili smo prvu adventsku svijeću, svijeću nade za bolje sutra i željom da ćemo nadolazeće blagdane dočekati u miru i ljubavi, sa svojim najmilijima”, rekla je ispred Grada Marija Liščić Drmić, pročelnica Odjela za kulturu i turizam pozvavši sve okupljene da i idućih subota u 20 sati dođu u središnji gradski park te sudjeluju u paljenju preostalih adventskih svijeća.

Produhovljeni ulazak u Advent, koji budi nadu u bolje sutra i vjeru da će Isus Krist opet jednom doći k nama, dodatno je produbila pjesma i posebna energija poznatog pjevača Alana Hržice koji je, unatoč upornoj kiši, duhovnim stihovima unio dodatni mir u naš mali grad.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Instagram