Malenom Vinkovčaninu Tinu Brankoviću, koji je u listopadu napunio godinu dana, pri rođenju dijagnosticirana je bolest artrogripoza (Arthrogryposis mutiplex congenita). Kako u Hrvatskoj nema dostatnoga iskustva u liječenju ove rijetke prirođene bolesti mišića lokomotornog sustava kod koje su naročito naglašene kontrakture zglobova, Tinovi roditelji Vita i Josip Branković obratili su se u Orthopädische Kinderklinik u Acshau.

U toj poznatoj njemačkoj klinici u lipnju ove godine obavljen je prvi pregled te dogovor za daljnje liječenje koje obuhvaća operacije stopala, oba koljena, skraćivanje obje natkoljenice da bi dobio na pokretljivosti, operacije oba kuka te fizikalne terapije i ortoze koje će nositi do kraja rasta. Višegodišnje liječenje koje će trajati do kraja puberteta, koštat će oko 100 tisuća eura, a da bi ono bilo moguće Tinovi roditelji trebaju pomoć.

U nizu humanitarnih akcija s tim ciljem večeras je na klizalištu „Bajka na Bosutu” Adventa u Vinkovcima održan humanitarni koncert, a već za sutra najavljen je još jedan, u crkvi Sv. Nikole, biskupa u 18,30 sati.

Za maloga Tina večeras i sutra pjeva VIS „Fra Vjekoslav Mičuda”.

“Čitajući jedan od članaka o Tinu prepoznao sam da je potrebna pomoć. Znao sam da su se u Vinkovcima već prikupljale donacije za Tina i pomislio sam zašto ne bi i mi pomogli na neki način, a članovi sastava odmah su to prihvatili. Večeras nas nastupa 25, na programu je set pjesama duhovnih i božićnih, a koncert traje oko dva sata”, istaknuo je Ante Miljanić, voditelj VIS „Fra Vjekoslav Mičuda”.

Poziv upućen u vezi dopuštenja održavanja koncerta obitelj Branković zatekao je na putu kući iz Njemačke, a još jedna lijepa gesta sa željom da se pomogne Tinu dočekana je s veseljem.

“Ovo nam puno znači. Večeras ćemo zajedno uživati u lijepom koncertu koji je dobro djelo, a na ovakav način i uz svaku drugu pomoć, mi ćemo prikupiti dovoljno sredstava da jednoga dana Tin stane na svoje noge”, istaknula je Tinova mama Vita.

Neće to biti lako jer je već sada izgledno kako će to biti i više od prvotno spominjanih 100 tisuća eura.

“Sada smo bili na kontroli i dobili termin, 15. veljače, za prvu operaciju. To je operacija lijevog stopala. Malo smo šokirani zbog iznosa jer će ta operacija koštati preko 10 tisuća eura, a Tin će imati ukupno oko osam operacija, a tu su još ortoze koje će morati nositi”, istaknula je Vita Branković.

Obitelj, međutim, od Tinova puta prema samostalnim koracima neće odustati.

“Sva sreća da nam ne treba cijeli taj iznos odjednom, to će biti godinama liječenje, a za početak mi imamo dovoljno”, kaže Vita Branković.

Uz zahvalu svima koji su do sada pomogli, obitelj Branković vjeruje u dobre ljude i dalje, a svi svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti i putem računa otvorenih kod Privredne banke Zagreb:

HR4123400093235109832 (tekući račun u kunama)
i
HR2323400093235109865 (tekući račun u stranoj valuti).

Recimo i to kako Tin ima svoju stranicu “Put malog Heroja Tina” na kojoj se može pratiti svaki važan detalj njegova puta ka prvim koracima te kontaktirati njegove roditelje.

Instagram