Advent u Vinkovcima i ove se godine može pohvaliti uistinu raznolikom gastronomskom ponudom koja već neko vrijeme zadovoljava ukuse svih generacija. Iako na kućicama u pješačkoj zoni prevladavaju uglavnom jela iz fast i street food ponude, svaka od njih pronašla je način na koji se istaknuti i po povoljnim cijenama ponuditi nešto posebno.

Bajkovitiji nego ikada prije, ovogodišnji Advent pobrao je same hvalospjeve. Brojni posjetitelji uživaju tako u jednom od najvećih klizališta u ovom dijelu Hrvatske, zanimljivim radionicama i koncertima i vjerskom sadržaju, ali i u bogatoj ugostiteljskoj i gastronomskoj ponudi zbog koje više ne morate ići u druge gradove kako bi probali nešto novo i drugačije. Desetak ugostitelja po povoljnim cijenama nudi razne delicije, od onih tradicionalnih do onih modernijih.

Nakon što je prošle godine kupce privlačio kobasicama s kupusom i kuhanom šunkom, BubaBar je ovogodišnji Advent odlučio upotpuniti novim specijalitetima, odnosno sarma sendvičem i giricama. Tradicionalno jelo koje mnoge veže za djetinjstvo i zimsko doba obučeno u pecivo vrlo brzo je postalo jedan od hitova Adventa, a ništa manje popularne nisu ni girice koje privlače ljubitelje ribe. Sarmu u sendviču tako ćete dobiti za 20 kuna, dok porcija girica košta 15 kuna. Specifična jela svakog adventa, fritule, langošice i palačinke, nezaobilazan su dio svakoga dana i malo je onih koji to do sada nisu probali. Najveću gužvu zbog ovih delicija najčešće možete vidjeti na adventskoj kućici Maki, a cijene su vrlo povoljne: za punu čašu fritula izdvojit ćete 10 kuna, za langošice 5, a za palačinke 15 kuna. Tačke, germknedle i šnenokle su također nešto bez čega ne mogu proći blagdanske manifestacije, a ove ih godine, po prvi puta možete pronaći na adventskoj kućici OPG Cvilinder. Njihove tačke punjene pekmezom svakako nas vraćaju u djetinjstvo, a germknedle i šnenokle su se pokazali kao pun pogodak među Vinkovčanima. U ovim tradicionalnim slasticama možete uživati za 15 kuna. Tradicionalne su i kobasice koje se nude na nekoliko kućica, no nama je pozornost uzela ona kod Ćibija. Domaće kobasice u kotlovini svakako su nešto što ne smijete zaobići, a svojim specifičnim mirisom i cijenom od 15 kuna privlače gotovo svakog posjetitelja. Ovogodišnji Advent dobio je i onu humanitarnu notu, a osim BubaBara koji prikuplja donacije za svoje članove, na jedan hvalevrijedan potez odlučili su se i u kućici Mauer. Naime, na pult svoje kućice postavili su kasicu udruge za zaštitu životinja „Rocco“ u kojoj prikupljaju dobrovoljne priloge za udrugu.

Osim u hrani, ugrijati se možete i u piću od kojih je, očekivano, najtraženije kuhano vino, crno i bijelo. Popiti ga možete za 10 kuna, a posebno bi istaknuli vino s Vinske kućice, odnosno kućice VINAR. Radi se o domaćem vinu iz Iloka za koji su se posjetitelji složili kako se radi o najboljem vinu Adventa. Osim toga, ovdje možete pronaći i suvenire, odnosno šalice na kojima piše Advent u Vinkovcima koji su uistinu napravili pravu atrakciju. Osim vina, počastiti se možete i kuhanom rakijom za 10 kuna, kuhanim punčom za 12 kuna, kuhanim ginom za 15 kuna i ostalim toplim i hladnim napitcima.

Upravo ova ponuda pokazala je kako su cijene Adventa prilagođene ekonomskoj situaciji građana i da se jedna prosječna vinkovačka obitelj može lijepo i ugodno zabaviti, stoga smo izračunali koliko jedna četveročlana obitelj prosječno može potrošiti u jednoj večeri provedenoj na Ledenom Orionu. Primjerice, otac će popiti kuhano vino za 10 kuna, majka čaj također za 10 kuna, djeca će pretpostavljamo, uz sokove po prosječnoj cijeni od 10 kuna, htjeti nešto i pojesti. Među mališanima najpopularniji je pomfrit i chicken nuggets za 10 ili 12 kuna, a vrlo su tražene i palačinke s čokoladom za 15 kuna. Naravno, neizostavno je i klizanje bez kojega posjet Adventu za dječicu nije „pravi“. Zabavu na ledu platit ćete 10 kuna po djetetu, a ako nemaju svoje klizanje najam plaćate dodatno 5 kuna. Prema ovome jasno je zaključiti kako je u prosjeku 100 kuna sasvim dovoljno za jedno umjerenu i opuštenu zabavu u kojoj mogu uživati svi članovi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Instagram