Znate li zašto se na blagdan svete Lucije sije pšenica? Da je ova svetica zaštitnica slijepih? Ili da se Lucija smatra navjestiteljicom boljih dana? Nismo ni mi znali sve odgovore, ali smo ih dobili danas u Kućici bake Mande koja je svoja vrata u gradskom parku otvorila prikazom običaja ovog nadolazećeg blagdana.

Nakon kućice bake Eve, Udruga udomitelja za djecu i mlade Cibale i ove godine svojim aktivnostima i evociranjem tradicijskih sadržaja iz prošlosti predstavlja se na Adventu u Vinkovcima. Pregršt toga su nam pripremili, a ono što posebno veseli je da su se vratili u svoju prepoznatljivu kućicu, ovoga puta u Kućicu bake Mande, budući da omiljena baka Eva više nije s nama. „Svi smo se naviknuli na našu Evu koja je svojim trudom i radom iza sebe ostavila veliko djelo i upečatljiv dojam na djecu. No, u pomoć su nam priskočile ivankovačke snaše, reduše iz KUD-a Ivan Goran Kovačić koje su postale dio naše ekipe”, priča nam predsjednica Udruge Cibale Goga Štrbo dodavši kako su svoju „premijeru” uspješno odradile na večerašnjoj prezentaciji običaja koje su naši stari njegovali na blagdan svete Lucije.

Na Vinkovčanima svima poznatoj lokaciji „kod topa” bake i djedovi pričali su legende o Luciji, molili molitvu ovoj svetici za sve one koji imaju nevolje s očima, pokazali sijanje pšenice te prenijeli neke od usmenih predaja koje su na njih prenijeli njihovi preci. Među zanimljivijima je svakako bila priča o papirićima na koje su djevojke na svetu Luciju pisale imena potencijalnih ženika, s time da su jedan ostavile prazan. Svakoga dana do Božića jedan su zapalile, a onaj koji im ostane posljednji bio je s imenom njihovog budućeg muža. Ako im kao posljednji ostane prazni papirić, nikada se neće udati. Vinkovački osnovnoškolci i djeca udomitelja pažljivo su upijali svaku riječ, popraćenu još i božićnom pjesmom KUD-a Izvor iz Novog sela, a svatko se mogao osladiti i „slatkišima” iz davnina – orasima, grožđicama, kokicama i slično.

Želja nam je bila uključiti i školsku djecu, a ne samo slučajne prolaznike. S druge strane djecu iz udruge učimo da sve što rade, rade bez pritiska, sve je ležerno, bez previše smišljenog teksta jer je naglasak na interakciji s drugom djecom i publikom. Tu nam puno pomažu i naše vrijedne bake koje to sve i vode”, pojasnila nam je Goga. Mi ćemo još dodati i da nikako ne propustite posjetiti štand Udruge Cibale na kojemu donose proizvode nastale vezenjem, pletenjem, kukičanjem, radom s glinamolom i plastelinom, decoupage tehnikom, a koje su vrijedno na radionicama pripremali zajedno sa svojom dječicom. Možete ga pronaći na subotnjem Božićnom sajmu te u sljedeću srijedu na još jednom njihovom božićnom programu kada će na istom mjestu i u isto vrijeme prikazati običaje Badnje večeri. Istinsko ozračje tradicije – zagarantirano.

Instagram