U adventski park danas je stigla i jedna posebna gošća. Mirno je sjedila ispred svoje kućice, okupila i mlade i stare te svojim zanimljivim pričama donijela dašak tradicije. One koja se krije duboko u prošlosti i na koju smo pomalo i zaboravili. Kućica bake Eve otvorila je svoja vrata.

Zamislite miris cimeta i vrućih kolačića, obitelj okupljenu oko božićne jelke i zvuke božićnih pjesama u toplom obiteljskom domu – upravo na ovakve slike podsjetila nas je danas baka Eva koja je brojnim znatiželjnim građanima ispričala kako je nekada izgledalo vrijeme Došašća, vrijeme iščekivanja i pripreme za Božić. Na Advent u Vinkovcima dovela ju je Udruga udomitelja za djecu i mlade Cibalae.

Zahvaljujući Kućici bake Eve, svaka će subota do Božića biti ispunjena “pričama iz davnine”. Naime, kako nam je pojasnila predsjednica Udruge Gordana Štrbo, baka Eva svaki će vikend pričati priče posvećene Adventu i Božiću, priče o starinskim običajima kakve su njegovali naši stari i kako je to izgledalo kad su oni bili mali, a pokušat će i pojasniti ono istinsko značenje blagdanskog razdoblja. Učit će i mladi i stari.

“Mi smo išli na dio koji stvarno nitko dosad nije imao. Zamislili smo to tako da u subotu izađete u grad sa svojom djecom, dijete je možda nemirno i dođete poslušati nešto zanimljivo iz tradicije. Bit će više vezanih priča pa u kojemu god trenutku dođete nećete pogriješiti i ništa nećete propustiti. Cilj nam je kroz priču educirati i djecu i odrasle, da osvijestimo ono istinsko značenje Božića, da osjete tu radost”, pojasnila je Štrbo.

Već prva subota potvrdila je Gordanine riječi. U starinskom ambijentu kućice baka Eva je pričala svoju prvu priču – posvećenu prvoj nedjelji Došašća pa su okupljeni mogli doznati što je to točno Advent, kako je nastao ili pak zašto je adventski vijenac u obliku kruga. Priču su upotpunila dječica odjevena u pahuljice i anđele iz čijih smo se ruku mogli osladiti kolačima i ušećerenim jabukama. Sve uz prigodnu pjesmu i recitaciju, a baka Eva spremno je odgovarala na sva pitanja koja su postavljala radoznala djeca.

Svaka je subota drugačija pa će tako ona za sedam dana biti posvećena drugoj svijeći i njezinoj simbolici mira, a mali anđeli dobit će i neke nove zadatke. One slatke. Treća subota posvećena će biti trećoj svijeći i onim ozbiljnijim pripremama za Božić, dok će posljednja u naš grad donijeti pravi prikaz Badnjaka kako je nekada izgledao.

Kako vam ne bi otkrili previše, morat ćete se sami uvjeriti zbog čega je Kućica bake Eve savršen dio božićne bajke u gradu. To možete učiniti svake subote od 17:30 sati u središnjem parku, a uz našu baku koja već ima spremne brojne zanimljivosti, željno vas iščekuju i dječica koja jedva čekaju da vidite što su sve pripremila.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Instagram