U ponedjeljak, 13. prosinca na blagdan sv. Lucije sije se božićna pšenica, simbol plodnosti, novog života i njegove obnove.

Tako je i danas u tradicionalnim obiteljima, premda ju je pred sam Božić moguće kupiti i gotovu na tržnicama ili u trgovačkim centrima. No, posebnu draž daje osjećaj kada ju sami posijemo vjerujući kako će naredna godina biti plodna u svakom smislu riječi.

Simbolika božićne pšenice ili žita kako ga rado nazivamo u Slavoniji, višeznačna je. Svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služi i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući dom. Ova navjestiteljica svijetla sadi se dvanaest dana pred sam blagdan, a označava početak božićnih narodnih običaja. Raste do Badnjaka kada se šiša i uređuje za posni stol. Običaj nalaže ukrasiti ju vrpcom, crveno-bijelo-plavom trobojnicom. Nekada se u nju stavljala jabuka. Danas je uglavnom u središtu prostor za svijeću koja se uz molitvu pali za badnju večeru i božićni obiteljski ručak. Tada se ukućani okupe za obiteljskim stolom. U Šokadiji je tradicija, nakon juhe (na Badnjak je to “paradajz” juha, a na Božić žuta, mesna) posljednjom kapljicom ugasiti plamićak svijeće nakon čega slijedi nastavak objeda.

Pšenica je sastavni dio stola kod novogodišnjeg blagoslova obitelji kada dom pohodi svećenik. Što je gušća, vjerovanje je koje se zadržalo do danas, naredne će godine biti bolja ljetina.

Domaćice ju često dan prije sadnje stave u vodu kako bi sjeme nabubrilo, a potom se i bolje primilo. U posudu ili na tanjur prije sadnje stavljaju vatu i malo zemlje kako bi tijekom rasta zadržala potrebnu vlagu i narasla što bujnija i zelenija. Jer, tada će biti dobra iduća godina. Voli svijetlo i toplinu, no ne treba pretjerivati sa zalijevanjem.

Nakon blagdana, pšenicu se ostavljalo pticama kako se taj sveti dio Božića ne bi uništio. Isti običaj postoji u Italiji i Portugalu, ali nije toliko raširen.

Sveta Lucija je kršćanska mučenica i zaštitnica vida. Pučki običaji nalažu pratiti i zapisivati vrijeme kroz 12 dana do Božića. Predaja, naime, kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan bilo od Lucije do Božića.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Instagram