Prvu adventsku svijeću ove je godine upalila desetogodišnja Ana Vidaković iz Župe sv. Vinka Pallottija.

Mještani ove župe okupili su se večeras kako bi u procesiji od svoje crkve do središta grada, odnosno do velikog adventskog vijenca, a koji je ove godine postavljen na novoj lokaciji oko spomenika Svetog Trojstva, upalili prvu adventsku svijeću ili prorokovu svijeću, onu koja simbolizira nadu i iščekivanje.

“Izuzetno mi je drago što su na ovaj način povezani crkva, odnosno crkvene župe i ovo gradsko događanje, odnosno Advent u Vinkovcima. Dobro je da je crkava izašla van, jer i cilj je da Advent ostane ono što jest, vjersko događanje koje je obojeno i onim svjetovnim sadržajima. No, nikako ne smijemo ispustiti iz vida da je Advent zapravo priprema za Božić”, poručio je nakon paljenja prve svijeće župnik Župe sv. Vinka Pallottija pater Ilija Sudar.

Paljenju prve adventske svijeće nazočio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je okupljene građane okarakterizirao kao jednu veliku obitelj. “Ovo vrijeme moramo iskoristiti da se na lijep način pripremimo za Božić koji moramo dočekati spremni, zajedno sa svojom obitelji i prijateljima. Moramo se pripremiti i za slijedeću godinu, u kojoj se svi nadamo napretku, a koji možemo postići samo ako se za istu dobro pripremimo i dočekamo je otvorena srca. Pozivam stoga sve da izdvoje vrijeme za sebe i svoje najbliže i uživaju u Adventu”, istaknuo je gradonačelnik.

Podsjetimo, drugu svijeću, odnosno betlehemsku adventsku svijeću koja označava mir, tjedan dana poslije u isto vrijeme upalit će vjernici Župe Presvetog Srca Isusova koji će u procesiji do središnje fontane stići s Lapovaca. Zajedničkim snagama Župa bl. Alojzija Stepinca i Župa sv. Ćirila i Metoda, 14. prosinca upalit će i treću adventsku svijeću, poznatu i kao pastirsku svijeću, a slavi radost i veselje. Posljednju adventsku svijeću, svijeću anđela koja donosi ljubav, upalit će vjernici Župe Bezgrešnog Srca Marijina i Župe sv. Euzebija i Poliona.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Instagram