Advent se polako prišuljao i jedno je sigurno – koliko god kasnili s božićnim pripremama, adventski vijenac mora biti spreman na vrijeme. Zadnji je tren da odlučite kakav će vijenac krasiti vaš dom, a Vinkovčanka Blaženka Omrčanin savjetuje da ga ove godine pokušate napraviti sami.

Prekrasan prirodni adventski vijenac i gotovo potpuno besplatan, uz trunku volje i truda u svome domu može imati svatko od nas. Kako? Tajne nam otkriva obrtnica Blaženka Omrčanin. Najzahtjevniji zadatak je prikupiti materijale iz okruženja, a sve ostalo prepustite svojoj mašti i kreativnosti. Cvjećarku Blaženku smo posjetili u njezinoj poznatoj Freziji i nešto manje od 90 minuta upijali svaki korak izrade.

Za podlogu koristite vijenac od slame, može biti od nekog starog vijenca ili kupljen. Opletite ga s različitom vrstom crnogorice – simbolom vječnosti, koju možete pronaći u okolini i koja, osim što izgleda lijepo i prigodno, može i dugo izdržati. Blaženka je u ovom slučaju koristila čak 10 vrsta zelenila pa su se uz crnogoricu na vjenčiću našli i listovi plodića, lovora, višnje, bršljana te ružmarin.

„Možete dodati i grančice, koru ili bilo što drugo od prirodnih materijala jer s njima ne možete pogriješiti. Struka ove godine, uglavnom zbog korone, predlaže i sušene materijale poput cvijeća ili trava”, napominje naša sugovornica te ističe kako je važno imati različite strukture materijala kako bi se dobila dinamika.

U skladu s time, na zelenilo kojim je pokrila podlogu dodala je i češer, kesten, mušmule, malus odnosno ukrasnu jabuku, žir te domaću jabuku koju je na vijenac stavila uz pomoć drvenih štapića. Majstorica svoga zanata otkriva kako je drveni štapić najbolja opcija jer tako voće koje koristimo sporije trune.

Vijenac je oplela na tradicionalan način, ali ga je aranžirala moderno. Koristila je i prirodnu vunu te dodala grančice od puzave hortenzije kako bi dobila 3D efekt. „Njih stavljamo na kraju jer donose punoću. On sad izgleda potpuno drugačije i od klasičnog smo ga pretvorili u moderan”, pojašnjava Blaženka.

Spomenimo i kako svijeće imaju termo zaštitu što znači da nema opasnosti od zapaljenja, ali i da će biti jeftiniji jer ne moramo kupovati podmetače. Imaju posebnu oznaku i možete ih pronaći u slobodnoj prodaji.

„Budite svoji i radite prema vlastitim idejama jer tako ćete biti zadovoljniji na kraju”, poručuje naša floristica „glancanjem” posljednjeg detalja ovog tradicionalno modernog vijenca kojega se ne bi postidio niti jedan slavonski dom. Advent uključen, spremno čekamo Božić.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Instagram