Radosno iščekivanje godišnje proslave Kristova rođenja večeras će paljenjem 1. adventske svijeće u 20 sati najaviti župljani župa sv. Ćirila i Metoda i bl. Alojzija Stepinca s filijalom sv. Josipa. Oni će uz procesiju, molitvu i adventske pjesme krenuti od svojih crkava kako bi zajednički pohodili središte gradskog parka i simbolično označili početak Adventa u Vinkovcima uoči prve nedjelje Došašća.

Ovo vrijeme ima svoje posebno mjesto u liturgijskoj godini, ali još više u našim srcima, poručuje vlč. Mario Brkić, župnik u Radićevom bloku. Svakoga čovjeka obuzimaju posebni osjećaji radosti te smo sada više nego inače upućeni jedni na druge. Posebno se u nama budi osjećaj osjetljivosti za one koji su u većoj potrebi, kako materijalnoj, tako i duhovnoj, kaže te dodaje dok uređujemo svoje domove i ulice našega grada mnoštvom adventskih ili već božićnih ukrasa i simbola, dok se radujemo hrani, kolačima, kuhanom vinu, mirisu cimeta i jabuka, toplini i svjetlu pucketajuće vatre, nebrojenim svjetlima lampica, iznad svega nabrojanoga ističe se jedno drugačije Svjetlo.

„To je ono istinsko Svjetlo koje je jednom zauvijek sišlo na svijet i svakom čovjeku dalo novu nadu u svim životnim borbama, a posebno u onoj koja traga za konačnim smislom našega postojanja. To Svjetlo je početak Adventa u svijetu. Ono je zapravo osoba koja ulazi u odnos sa svakim čovjekom. To je Isus Krist, Božji Sin, mlado Sunce koje silazi s visine,” poručuje župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u povodu prve nedjelje Došašća čija prva svijeća simbolizira nadu i iščekivanje.

U okolnostima našega vremena, pritisnuti teškom tjeskobom zbog već predugoga hrvanja sa silama koje izmiču našem ljudskom geniju, želimo iznova prepoznati upravo u Isusu Kristu konačnu nadu i Svjetlo našega života, poručuje.

Svojim prvim dolaskom na svijet pokazao je da je on vladar nad svim silama prirode. Od vode stvoriti novo vino, po vodi hodati bez da krene tonuti, zapovijedati oluji i uzburkanome moru da se stišaju, pokazati se vladarom ne samo nad bolešću, već i nad samom ljudskom smrću: nisu li sve to konkretni znakovi da je među nas došao onaj kome pripada sav stvoreni svijet i čiji je konačni cilj ne uništiti, nego obnoviti sve stvorenje u njegovom prvotnom dostojanstvu?, pita se.

Radosno iščekujući Božić i ove godine na simboličan način uoči četiri adventske nedjelje palimo po jednu svijeću na adventskom vijencu. Prvom kao vjernici potvrđujemo da nismo prestali iščekivati njegov konačni dolazak, da se nismo prestali nadati konačnom blaženstvu koje zasigurno dolazi s njime.

Dok uživamo u svim sitnim ovozemaljskim radostima koje si kreiramo u ovo vrijeme Adventa, neka nam sve što činimo bude znak da smo slika našega Stvoritelja. Slaveći i veseleći se sada ovdje na zemlji, budimo znak vječnoga veselja u nebu. Neka nam svima paljenje prve adventske svijeće bude trenutak te nade i tog iščekivanja, poručuje župnik Mario Brkić.

Koncertom duhovne božićne glazbe u središtu grada u ovogodišnji Advent uvest će nas Alan Hržica.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Instagram