Društvo Naša djeca Vinkovci i vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica zajednički organiziraju radionicu u kojoj će djeca u prostoru Knjižnice, povodom blagdana Sveta Lucija, a sve u sklopu Adventa u Vinkovcima, sijati božićnu pšenicu. Božićna pšenica tradicionalno se sije na Svetu Luciju i tome se posebice raduju mališani, jer svaki dan do Božića imaju zadatak zalijevati i pratiti kako napreduje pšenica.

Radionica sijanja pšenice počinje na Svetu Luciju u 16 sati u prostorijama Gradske knjižnice, a posude s božićnom pšenicom u subotu, kada se pali posljednja, četvrta adventska svijeća, između 10,30 i 11 sati donijeti i postaviti na Fontanu u parku na Trgu bana Šokčevića. Ovdje će ostati preko vikenda nakon čega će ih djeca u ponedjeljak vratiti u Gradsku knjižnicu.

Antonija Spajić, predsjednica Društva Naša djeca Vinkovci kaže kako su do sada organizirane adventske radionice, u kojima su mališani naučili kako se izrađuju božićni ukrasi, pereci prema bakinu receptu ili kako su naše bake nekada slavile Advent, izazvale veliko zanimanje i u nekima je sudjelovalo gotovo 50 mališana, pa očekuje da će i na sijanju božićne pšenice odaziv djece biti dobar.

Smisao sijanja božićne pšenice je u narodnom vjerovanju da će cijela nova godina biti uspješnija i plodnija, ako pšenica do Božića lijepo zazeleni i bude gusta i visoka.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Instagram